5 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ

2015-12-02 21:23

Διαβεβαιώστε τα παιδιά σας πως είναι ασφαλή!

Κάποια βίαια περιστατικά που συμβαίνουν στο σχολείο, μπορεί να προκαλέσουν συναισθήματα φόβου και άγχους σε παιδιά κάθε ηλικίας. Είναι πολύ σημαντικό να πούμε στα παιδιά πως το σχολείο είναι ένα ασφαλές περιβάλλον. Ενθαρρύνετε τα παιδιά, να σας εκφράζουν τις ανησυχίες τους.Ζητάμε από τα παιδιά μας να βρούνε στο σχολικό περιβάλλον έναν ενήλικα, που μπορούν να επιστευτούν και να επικοινωνούν μαζί του. Αυτό θα βοηθούσε κάποια παιδιά να νιώσουν ασφαλή στην τάξη.

 

Απαντήστε στους προβληματισμούς των παιδιών! 

Δίνουμε την ευκαιρία στα παιδιά, να μας ρωτούν. Από τις ερωτήσεις τους, δείχνουν ακριβώς τί θέλουν να γνωρίζουν για τη βία.Προσπαθήστε να μην τα "βομβαρδίσετε" με υπερβολικές πληροφορίες σχετικά με τη βία.Απαντήστε απλά και κατανοητά στις όποιες ερωτήσεις, απορίες ή προβληματισμούς τους, με σαφή και συνοπτικό τρόπο. Περιβάλλετε με αγάπη τα παιδιά σας και πείτε τους πως είστε εκεί για όλα όσα θέλουν να μοιραστούν μαζί σας.

 

Προφυλάξτε τα παιδιά από τις ειδήσεις!

Είναι γεγονός πως δεν μπορούμε να προστατέψουμε το παιδί μας από όλα όσα συμβαίνουν. Ωστόσο, μπορούμε να ελέγξουμε τον όγκο των πληροφοριών που θα λάβει. Εμείς ως ενήλικες, είμαστε σε θέση να επεξεργαστούμε και να διαχειριστούμε συναισθηματικά κάποια είδηση που θα δούμε ή θα ακούσουμε στην τηλεόραση. Σε αντίθεση με τα παιδιά που μπορεί να τρομάξουν με όσα δούν ή ακούσουν ή μπορεί ακόμη να καταλήξουν και σε λάθος συμπεράσματα. Αν τα παιδιά βρίσκονται στον ίδιο χώρο με εσάς εκείνη την ώρα, μπορείτε να κλείσετε την τηλεόραση, ή να αλλάξετε κανάλι.

 

Εξηγήστε στα παιδιά πως η Βία δεν είναι λύση!

Κάποιοι άνθρωποι, περιστασιακά διαπράτουν βίαιες ενέργειες, γιατί μπορεί να νιώθουν αβοήθητοι ή αδύναμοι και να μην γνωρίζουν πώς να διαχειριστούν ένα γεγονός ή μία κατάσταση, με αποτέλεσμα να αντιδρούν βίαια.Βοηθήστε το παιδί σας, να κατανοήσει, πως ακόμη κι αν κάποια στιγμή αισθανθεί ανισχυρο ή αβοήθητο, δεν θα πρέπει να καταφύγει σε βίαιες συμπεριφορές ή ενέργειες.Πείτε του, πως μπορεί να συζητήσουν μαζί σας τα πάντα, όλα όσα νιώθουν.

 

Θυμηθείτε!

Τα παιδιά βιώνουν έντονα κάποια συναισθήματα, όταν συμβαίνει κάτι που τα μπερδεύει και δικαίως αναστατώνονται. Εκεί καθοριστικό ρόλο παίζει η δική μας παρουσία και η καλή επικοινωνία με το παιδί μας. Αν μάθουμε στα παιδιά να αναγνωρίζουν και να μας εκφράζουν τα συναισθήματά τους από μικρή ηλικία, αυτό θα τα βοηθήσει να αναπτυχθούν και να γίνουν συναισθηματικά ώριμα, μέλη μιας κοινωνίας.

Πηγή: Child Development Institute

 

 

 

 

 

 

Πίσω

Επαφή

Κιουλτζίδου Παναγιώτα
Μεταμόρφωση, 14452, Αθήνα.

6972741680

© 2015 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode