Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος

Τι Είναι Τελικά οι Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές;

 

Οι διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές από μόνες τους φαίνεται ότι έχουν ένα πληθωρικό χαρακτήρα. 

Αποτελούν έναν γεμάτο τίτλο που μέσα του έχει πολλά ερωτηματικά.

 

Οι λέξεις που έχουν χρησιμοποιηθεί για να περιγράψουν τις διαταραχές αυτές , μπορεί να θεωρηθούν είτε απόλυτα συμβατές με την περιγραφή των διαταραχών είτε απόλυτα ασύμβατες. Υπάρχει μεγάλη διχογνωμία για το κεφάλαιο που ονομάζουμε διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές και που μέσα του , περιέχει ένα μεγάλο κομμάτι του αυτισμού ή αλλιώς της διαταραχής του αυτιστικού φάσματος. Μ’ αυτήν θα ασχοληθούμε σ’ αυτό το άρθρο και θα προσπαθήσουμε να αποκρυπτογραφήσουμε. Όχι δίνοντας βαρύγδουπες αναφορές και στιλιζαρισμένους ορισμούς , αλλά βάζοντας απλά λόγια σε έννοιες που ακόμη και σήμερα για κάποιους , μπορεί να θεωρηθούν άλυτες/ αναπάντητες.

 

Η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού ή με απλά λόγια ο αυτισμός έχει χαρακτηριστεί για την ποικιλομορφία του. Μα πως γίνεται και το παιδί που δεν μιλά και εκείνο το παιδί που απλά δείχνει να μην είναι κοινωνικό και τα δυο να έχουν αυτισμό; Ο αυτισμός χαμηλής και υψηλής λειτουργικότητας, ο αυτισμός των πολλών προσώπων και των πολλών χρωμάτων. Δεν είναι τυχαία η λέξη φάσμα. Αυτή περιλαμβάνει μια μεγάλη ομάδα ατόμων με ποικιλόμορφα στοιχεία. 

Αν ο αυτισμός έμοιαζε δεν θα ήταν αυτισμός. Αποτελεί πρόκληση από μόνο του , το γεγονός ότι ποτέ δεν είναι ο ίδιος αλλά τον δένουν με τα άλλα άτομα που έχουν αυτισμό κάποια χαρακτηριστικά , ικανά να εντάξουν το άτομο κάτω από αυτήν την διαταραχή. Τι έχουν όμως τα παιδιά με αυτισμό που καθώς μεγαλώνουν θα γίνουν έφηβοι και αργότερα ενήλικες;

 

Οι διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, στις οποίες ανήκει και η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, αποτελούν μέρος των διαταραχών της ανάπτυξης του εγκεφάλου. Πρόκειται για μια διαταραχή κατά την οποία παρατηρείται δυσκολία στην λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία, στην κοινωνική αλληλεπίδραση και συνοδεύεται από επαναλαμβανόμενες κινήσεις και περιορισμένο ενδιαφέρον.

 

Μερικά από τα χαρακτηριστικά των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με αυτισμό μπορεί να είναι:

 

 

 •         Μειωμένη βλεμματική επαφή.
 •         Διαταραχές στον συντονισμό των κινήσεων.
 •         Διαταραχές του Αισθητηριακού συστήματος.
 •         Επιθετική συμπεριφορά.
 •         Διαταραχές στον ύπνο.
 •         Έλλειψη συγκέντρωσης.
 •         Νοητική υστέρηση.
 •         Γαστρεντερικές διαταραχές.
 •         Διαταραχές στην ομιλία - επικοινωνία.
 •         Διαταραχές στη σίτιση.

Αυτό που παρατηρείται κυρίως στα άτομα υψηλής λειτουργικότητας , με διαταραχή αυτιστικού φάσματος είναι η εξαίσια απόδοσή τους , σε δραστηριότητες όπως η μουσική και τα μαθηματικά. Τα περιορισμένα ενδιαφέροντα των ατόμων που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού , μπορεί να αποτελέσουν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία τους σ’ αυτόν τον τομέα ή σ’ αυτό το στοιχείο για το οποίο πράγματι ενδιαφέρονται. Δεν είναι τυχαίο παράδειγμα ο νεαρός  Jacob Barnett (διαγνωσμένος με διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή) όπου απειλεί την θεωρία της σχετικότητας.

 

Όσον αφορά τα σημάδια του αυτισμού, μα γιατί δεν το κατάλαβα νωρίτερα; Μπορεί πολλοί γονείς αλλά και ειδικοί ακόμη και σήμερα να αναρωτιούνται. Γεγονός είναι , ότι με τα στοιχεία μέχρι και σήμερα , τα εμφανή σημάδια του αυτισμού παρατηρούνται μεταξύ  2 και 3 ετών αν και γίνονται αναφορές για διάγνωση σε μικρότερη ηλικία ή/και αναφορές υψηλής επικινδυνότητας , όπου το άτομο είναι χρήσιμο να ακολουθεί την παρέμβαση ακόμη και αν τελικά δεν χαρακτηριστεί ως άτομο με (ΔΑΦ - Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος). 

Τα αίτια του αυτισμού βρίσκονται ακόμη σε ερευνητικό στάδιο και συνεχώς αυξάνονται οι γνώσεις των ειδικών , μέσα από τις ερευνητικές προσπάθειες όπου προοδευτικά προχωρούν και βοηθούν τους ειδικούς να κατανοήσουν κομμάτια αυτής της διαταραχής , για να χρησιμοποιήσουν την πιο αξιόπιστη & αποτελεσματική μέθοδο παρέμβασης.  

 Φυσικά όλες αυτές οι προσπάθειες έχουν ως στόχο την δημιουργία μιας μεθόδου που θα είναι όσο το δυνατόν πληρέστερη κι αποτελεσματικότερη , έτσι ώστε το άτομο να ενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο και να ακολουθεί λειτουργικά έναν ρυθμό ζωής.

Στις περισσότερες περιπτώσεις φαίνεται να ενοχοποιείται ένας συνδυασμός γονιδίων σε συνάρτηση με περιβαλλοντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την πρώιμη ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Οι μη γενετικοί παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση του αυτισμού είναι:

·        Η προχωρημένη ηλικία των γονέων κατά τη σύλληψη.

·        Τυχόν ασθένεια της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

·        Διαταραχές – δυσκολίες κατά τον τοκετό κυρίως ανοξία του εγκεφάλου του νεογνού (περίοδοι στέρησης οξυγόνου στον εγκέφαλο).

 

Η παρέμβαση περιλαμβάνει:

 •  
 •    Εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας,
 •    Την εφαρμοσμένη ανάλυση της συμπεριφοράς,
 •    Παρεμβάσεις δόμησης,
 •    Αισθητηριακές παρεμβάσεις όπως αυτή της αισθητηριακής ολοκλήρωσης καθώς και
 •    Στοματοπροσωπικές μεθόδους.

Κάθε θεραπευτική παρέμβαση εφαρμόζεται εξατομικευμένα στο άτομο και αυτό σημαίνει ότι δεν είναι όλες οι θεραπευτικές μέθοδοι κατάλληλες για όλους.

Είναι γεγονός ότι η ολιστική παρέμβαση με την εφαρμογή συμπεριφοριστικών και αισθητηριακών μεθόδων μπορεί να αποτελέσει μια ολοκληρωμένη μορφή παρέμβασης. Παρ’ όλα αυτά είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο ειδικός θεραπευτής χρειάζεται αγάπη, βαθειά γνώση, εμπειρία και πρακτική εφαρμογή μεθόδων που είναι διεθνώς αναγνωρισμένες και εφαρμόζονται τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και την Αμερική.

 

Με βάση τα στοιχεία του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), 1 στα 88 παιδιά βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού, με συχνότητα 1 στα 54 αγόρια και 1 στα 252 κορίτσια στις ΗΠΑ. Πλήττοντας πάνω από 2 εκατομμύρια του πληθυσμού της Αμερικής.

 

Το 25% περίπου των ατόμων με αυτισμό παρουσιάζουν προβλήματα λόγου & ομιλίας, με συνηθέστερο την ηχολαλία, όμως μαθαίνουν να επικοινωνούν με εναλλακτικές μεθόδους επικοινωνίας. Επίσης πολλοί έχουν εξαιρετικές ικανότητες στην όραση , τα μαθηματικά, την μουσική και τις σχολικές δεξιότητες. Τέλος υπάρχουν και άτομα στο φάσμα του αυτισμού, που εμφανίζουν σημαντική αναπηρία και δεν έχουν την δυνατότητα να ζήσουν ανεξάρτητα.

Αυτό που ο καθένας μας είναι καλό να συγκρατήσει , είναι ότι Κάθε άτομο με αυτισμό είναι μοναδικό, έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται απόλυτα εξατομικευμένα.

Γιατί η Διαφορετικότητα είναι Δικαίωμα!

Κιουλτζίδου Αργυρώ

Ψυχολόγος , Ειδική Παιδαγωγός

Θεραπευτικής Ομάδας

My Child PhysioCenter

Στο βίντεο αυτό μπορούμε να αναγνωρίσουμε πρώιμα σημάδια του αυτιστικού φάσματος μέσα απο την αντιπαραβολή των αισθητοκινητικών δεξιοτήτων, της επικοινωνίας και της συμπεριφοράς ενός παιδιού τυπικής ανάπτυξης και ενός παιδιού με στοιχεία καθηστέρησης της ανάπτυξης

Θέμα: Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος

Δεν βρέθηκαν σχόλια.

Νέο σχόλιο

...

Επαφή

My Child PhysioCenter
Δημαρχείου 4
Μεταμόρφωση, 14452, Αθήνα.

211 40 60 726
213 04 30 266

BOBATH

WILBARGER

TEACCH

PECS

SENSORI INTEGRATION

M.O.R.E.

MAKATON

A.B.A.

S.O.S FEEDING

SOCIAL STORIES

© 2015 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

My Child PhysioCenter