ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ

2015-11-29 20:03

 
 
 
Συνήθως ο δάσκαλος είναι ο πρώτος που αντιλαμβάνεται πως ένας μαθητής έχει δυσκολία να συγκεντρωθεί σε σύγκριση με τα υπόλοιπα παιδιά της τάξης. Έρευνες έχουν δείξει πως τα παιδιά αυτά, χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο να ολοκληρώσουν τις ασκήσεις τους στην τάξη. Κάποιες φορές δεν ανταποκρίνονται όταν η δασκάλα αναφέρεται σε αυτά κατά τη διάρκεια του μαθήματος, και η προσοχή τους μοιάζει να είναι στραμμένη κάπου αλλού. Παρουσιάζουν δυσκολία να προσέξουν στο μάθημα και συχνά ξεχνούν να κάνουν στο σπίτι τις σχολικές εργασίες.
Λαμβάνοντας σαν δεδομένο την αδυναμία αυτών των παιδιών να συγκεντρωθούν και να διατηρούν την προσοχή τους, τόσο οι εκπαιδευτικοί, όσο και οι γονείς αρχίζουν να υποψιάζονται πως ίσως αυτή η διάσπαση της προσοχης του παιδιού να οφείλεται σε ΔΕΠ/Υ (Διάσπαση Ελλειματικής Προσοχής / Υπερκινητικότητα).Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί εκτός από την ΔΕΠ/Υ υπάρχουν μια σειρά άλλοι παράγοντες οι οποίοι μπορεί να είναι υπεύθυνοι για την μειωμένη συγκέντρωση του παιδιού μας όπως:
 
 

Το Άγχος που βιώνει ένα παιδί μπορεί να είναι επιβαρυντικός παράγοντας στην διατήρηση της προσοχής του.

 
Ένα παιδί που μοιάζει να μην μπορεί να συγκεντρωθεί στο σχολείο, ίσως έχει χρόνιες ανησυχίες κι αυξημένο στρες/άγχος, όπου οι δάσκαλοι δεν μπορούν να γνωρίζουν. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη στρες / άγχους τα οποία έχουν όλα κάτι κοινό:"τείνουν να μπλοκάρουν τον εγκέφαλο".
Παιδιά που νιώθουν έντονο άγχος την ώρα που αποχωρίζονται τους γονείς τους για να πάνε στο σχολείο, μπορεί να σκέφτονται πως κάτι κακό θα συμβεί στους γονείς τους όσο θα είναι μακριά τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συγκεντρωθούν στις σχολικές τους εργασίες.
Ακόμη υπάρχουν παιδιά, που ανησυχούν πολύ μήπως κάνουν κάποιο λάθος και νιώθουν αμήχανα. Όταν ο δάσκαλος τους καλεί στον πίνακα, μπορεί να προσπαθήσουν να το αποφύγουν είτε κοιτώντας κάτω, είτε προσποιούνται πως κάτι γράφουν χωρίς να γράφουν ουσιαστικά. Αυτο που πραγματικά προσπαθούν να κάνουν είναι να διακόψουν την επαφή με τον δάσκαλο, αποτρέποντάς τον να τους ρωτήσει, κι έτσι να αποφύγουν το συναίσθημα της ντροπής ή της αμηχανίας.
Μερικές φορές ο υπερβολικός χρόνος που μπορεί να χρειάζεται ένα παιδί να ολοκληρώσει την εργασία του να μην οφείλεται στο γεγονός ότι χαζεύει, αλλά επειδή είναι τελειομανής και χρειάζεται να το κάνει με συγκεκριμένο τρόπο. Κι αν κάποιες φορές δεν παραδίδει την εργασία του δεν είναι γιατί δεν την έχει κάνει, αλλά γιατί ανησυχεί πως δεν θα είναι αρκετά καλή.
 

Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (Obsessive - Compulsive Disorder OCD)

Η διαταραχη αυτή συνήθως εμφανίζεται σε παιδιά στη σχολική ηλικία, και είναι ένας επιπλέον παράγοντας που συμβάλλει στην δυσκολία τους να συγκεντρωθούν και να προσέξουν. Κατά την διάρκεια του μαθήματος μπορεί να χρειάζεται να έχουν συγκεκριμένα αντικείμενα σε συγκεκριμένη θέση πάνω στο θρανίο τους, ή μπορεί να κάνουν διάφορες πράξεις στο μυαλό τους άσχετες με το μάθημα, ή μπορεί να σκέφτονται πως πρέπει να πάνε στην τουαλέτα να πλύνουν τα χέρια τους για να μην εχουν μικρόβια.
 Ένας μαθητής με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή μπορεί να σκέφτεται και να έχει την έμμονη ιδέα πως κάτι κακό θα συμβεί την ώρα του μαθήματος και πως πρέπει να κάνει κάτι να το αποτρέψει αυτό.Όταν δεν μπορεί να βρεί τη λύση στο πρόβλημά του, σε εμάς φαίνεται πως το παιδί αυτό χαζεύει, μα η πραγματική αιτία είναι πως είναι βυθισμένο στην εμμονική του σκέψη.
Συχνά τα παιδιά με αυτή τη διαταραχή ντρέπονται για την συμπεριφορά και τις σκέψεις τους, συνήθως υπερβάλουν προσπαθώντας να κρύψουν τους καταναγκασμούς τους. Στην δασκάλα η όλη αυτή συμπεριφορά του παιδιού μπορεί να μοιάζει με ΔΕΠ/Υ αλλά δεν είναι.
 

Στρες ή Τραύμα

Παιδιά που έχουν βιώσει ή είναι μάρτυρες βίαιων γεγονότων ή πράξεων, κυρίως στο στενό οικογενειακό περιβάλλον, δυσκολεύνται να διατηρήσουν την προσοχή τους. Διακατέχονται από ανασφάλεια και είναι πάντα σε εγρήγορση και υπερδιέγερση.
Παιδιά που βιώνουν έντονο στρες στο οικογενειακό περιβάλλον, μπορεί να αναπτύξουν αυτά τα συμπτώματα ή ακόμη και διαταραχή μετα - τραυματικού στρες. Πολλά από τα συμπτώματα είναι ίδια με αυτά της ΔΕΠ/Υ όπως: διάσπαση προσοχής,υπερβολική αντίδραση - ξάφνιασμα, συνεχής εγρήγορση.
 
 

Μαθησιακές Δυσκολίες

Όταν ένα παιδί  κοιτά οπουδήποτε αλλού εκτός από το βιβλίο το οποίο υποτίθεται πως έπρεπε να διαβάζει, πιθανή αιτία μπορεί να είναι διαταραχή στη μάθηση. Παιδιά με δυσλεξία που δεν έχει όμως διαγνωστεί, συχνά νιώθουν απογοήτευση, ντροπή και αμηχανία εξαιτίας της αδυναμίας τους να καταφέρνουν ότι και οι συμμαθητές τους.Αν ένα παιδί υπερπροσπαθεί  στα μαθηματικά και παρόλα αυτά δεν τα καταφέρνει, θα αρχίσει να μην προσέχει την ώρα του μαθήματος. Ας μην ξεχνάμε πως ότι δεν καταλαβαίνουμε προσπαθούμε να το αποφύγουμε.

 

Διαταραχή Aκουστικής Επεξεργασίας (Auditory Processing Disorder)

Τα παιδιά με αυτή τη διαταραχή δυσκολέυονται , να επεξεργαστούν και να θυμούνται αυτό που ακούνε. Ακόμη κι αν ένας μαθητής ακούει αυτά που λέεει η δασκάλα, η δυσκολία του να συγκρατήσει ή να επεξεργαστεί τις πληροφορίες που ακούει,δίνει την εντύπωση πως δεν πρόσεχε.
Αρκετά παιδιά με αυτή την διαταραχή μπορούν να αντισταθμίσουν την μαθησιακή τους δυκολία μέχρι ένα σημείο. Συχνά τα παιδιά αυτή διαγνώσκονται με ΔΕΠ/Υ ή κατάθλιψη εκτός αν βρεθεί κάποιος που να αναγνωρίσει τον τύπο των μαθησιακών δυσκολιών των παιδιών αυτών.
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 

Πίσω

Επαφή

Κιουλτζίδου Παναγιώτα
Μεταμόρφωση, 14452, Αθήνα.

6972741680

© 2015 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode